Häagen-Dazs Belgia šokolaadi jäätis

 • Tootja: Häagen Dazs Arras, Prantsusmaa
 • Jäätise nimi: Häagen Dazs Belgian Chocolate
 • Hind: 6.38
 • Maitse: 5
 • Pakend: 5
 • Kalorsus (100g):281 kCal
 • Koorejäätis

 

Selgus, et Häagen Dazs jäätiseid tehaks Prantsusmaal. Seda ma ei teadnud. Kõlab kuidagi loomulikult, mina lihtsalt naiivselt arvasin, et neid tehakse näiteks Hollandis või Taanimaal. See selleks, igatahes tundub see jäätis maitsevat ka väga paljudele inglastele. Lugesin mõnesi arvustusi siit lehelt ja leidsin, et jäätiste hindamine ei olegi nii väga eriline ega kummaline teema. See teeb rõõmu, sest vahel on mul tunne, et tegelen millegi imeliku ja veidra asjaga.

Kõigepealt pakendist ja brändingust. Põhjus, miks Häagen Dazs ei keskendu iga uue jäätisega uue pakendi tegemisele on ilmselt sügaval kapitalismi juurtes. Häagen Dazs’i puhul on tegu jäätisebrändiga, millel terve rida eri tooteid. Kõik selle brändi tooted on samasuguses pakendis. Ehk siis – jäätisebränd on palju suurem kui üks jäätis. Eestis kipub vahel ikka tagurpidi olema. Võib olla väikestel turgudel ongi nii, ma ei tea. Igatahes on Eesti jäätiselett väga kirju ja mitte, et seal palju erinevaid jäätiseid oleks, aga erinevate pakendite tõttu. Häagen Dazs’i pakend on viisakas, hinnaline ja mitte üle kujundatud. Kaane all on kile, mis tuleb enne jäätise juurde asumist ära rebida.

Jäätis on väga külluslikult šokolaadine ja tasakaalustatud maitsega. Jäätise tervikus mängivad tähtsat osa kõik komponendid: jäätise struktuur, šokolaaditükid ja jäätise maitse. Šokolaadi sisaldus on niivõrd tugev ja jõuline et see lausa joovastab. Samas balansseerib kogu mängu jäätise magus osa ja šokolaaditükid. Ehk siis tegu ei ole lihtsalt tugeva šokolaadimaitselise jäätisega vaid väga peenelt paika aetud šokolaadijäätisega. Sulades muutub jäätis paksuks ja pisut venivaks, kuid seda mitte taimerasvajäätise moodi, vaid nii, nagu ehtsa muna ja koorega tehtud jäätisesegu olema peaks.

 

Jäätisekunn
 

Jäätisekunn
 

Jäätisekunn
 

Jäätisekunn
 

Jäätisekunn

 

Selle jäätise maitse juures on kõige olulisemaks punktiks väga jõulised maitsed, mis on kõigest hoolimata nii kenasti paika aetud, et jäätist süües ei mõtlegi nende maitsete peale. Sa lihtsalt sööd ja naudid. See on jäätis on nagu viimase piiri peal küpse õun, mis sulle ise kätte langeb ja suus sulab.

Ma nii loodan, et ka Eesti jäätisetootjad jõuavad millalgi sinna, kus jäätisebränd on nii äratuntav ja samas napi kujundusega. Kus maitsed on äärmiselt jõulised ja samas väga tasakaalus.

Ainuke asi, mis mind selle jäätise juures häirib, on Eestikeelne silt. Kiri on nii peenike ja loetamatu. Lisaks on sellele sildile programmeeritud mingi kadumismoment – mõne aja pärast muutub kiri veel tuhmemaks. Eesti, Läti ja Leedukeelse sildi alla jääb ka jäätise päris koostisetekst ja samuti ka kalorsus. Pidin seda mööda veebi taga ajama ja ei jõudnudki kusagile. Siin on mingi lõiguke, aga ma ei ole selles ka üleni kindel: Fresh Cream, Sugar, Condensed Skimmed Milk, Cocoa Mass, Egg Yolk, Vegetable Oils, Cocoa Powder, Natural Vanilla Flavouring, Cocoa Butter, Emulsifier: Soy Lecithin.

 

Minumeelest võiks kuuleka näo tegemise juba järgi jätta ja lõpetada ära narrimissiltide panemine väljamaistele pakenditele. Need sildid ei ole loetavad ega ka ilusad. Pakun välja kaks lahendust. 1: kui on silt, siis olgu ainult ühes keeles ja VEEKINDLAL paberil. 2. Olgu siis üliodav lärakas aga selle vastiku ja alandava sildi peal võiks olla ainult üks veebiaadress, kust saad kõik kenasti kätte. Selline väike silt ei kata kinni kogu vajalikku osa pakendist. Kindlasti on tegu mingilaadse ametkondliku euronõudega ja kokkuvõttes põhjendatakse seda nii, et tarbijad ise tahtsid. Mulle isiklikult küll paralleelselt Läti ja Leedu keelt vaja ei ole, aitab Eesti keelsest jutust kah.

 

 

jaatisekunni-arvamusKOKKUVÕTE

Soovitan kindlasti. Täiesti küpse ja tasakaalus jäätis, mis tuleb kõikidele suurtel jäätisesõpradel ära maitsta.

 

4 replies on “Häagen-Dazs Belgia šokolaadi jäätis

 • Uku

  Kas Sa mõtled HD alla üleüldiselt Häagen Dazs jäätist? Või seda konkreetset jäätisti? Minumeelest ongi 5 punkti 6 st väga hea tulemus ju 🙂 MInu jaoks on see jäätis väga hea, aga mul on ka tunne, et head šokolaadijäätist on alati kergem teha, kui mõnda muud jäätist, kus erinevad maitsed peavad kooskõla saavutama. Seetõttu on 5 – 6 st väga hea hinne. Seega – see on jube hea šokolaadijäätis aga kui me vaatame jäätise olekut tervikuna, siis on tegu väga kindla nišimaitsega.

  Pakun Sulle välja kohe ka lahenduse: maitse jäätist, kirjuta kokkuvõte ja ma panen selle siia üles, avalikustan. Ma kuulan alati ka teiste arvamusi ja olen huvitatud põhjendustest, mis on pisut rohkemate sõnadega, kui “minu meelest”. Miks paned Sina talle 6 punkti 6 st?

  Reply
 • mercerdi

  Ei, ma lihtsalt niisama huvi pärast küsisin, et kas midagi jäi ikkagi maksimumpunktide andmisest puudu, kuigi arvutuses endas ühtegi minoorset nooti justkui ei kõlanud. Kas hindamisel ei tuleks lähtuda põhimõttest “see oli täiuslik šokolaadijäätis šokolaadijäätiste kategoorias -> 6 punkti”, mitte võtma punkte maha pelgalt oletuse eest, et maitsete tasakaalustamine ei pruukinud selle jäätise puhul olla nii keeruline kui näiteks pistaatsiajäätise puhul?
  Ma ise elan Belgias ja olen ilmselt kõik HD jäätised ära proovinud ning minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt on nad kõik maksimumpunkte väärt. Ehkki need kõige-kõigemad on ikkagi Itaalias gelateriades valminud käsitööjäätised. Juba ainuüksi nende jumalike jäätiste pärast tasub aeg-ajalt Itaalias käia.:)
  Aitäh võimaluse eest ise arvustus kirjutada.:) Võib-olla kasutan seda kunagi.

  Reply
 • Uku

  Tänan Sind pika ja pisut filosoofilise kommentaari eest.
  Ma olen nõus Sinuga, et HD Belgia šokolaadijäätis on väga hea. Ma mingeid erikategooriaid siia teha ei tahaks, blogi mõte ongi ju hinnata kõiki Eestis müüdavaid jäätiseid ühes hindamissüsteemis. Eelkõige hoidun ma punkte panemast nime järgi – kui meil siin keegi müüks Itaalia käsitööjäätiseid (mitte neid, mis Rimis müügil ja mille peale kah on kirjutatud käsitööjäätis) siis ikkagi satuksid nad Eestis müüdavate jäätistega üheskoos absoluutarvestusse.
  Mina jään oma 5 punkti juurde ja seda ma ümber ei tee. Kui Sina paneksid siia oma hinnangu juurde, siis oleks sellel jäätisel juba kaks hinnet: 5 ja 6. Selline punktide arv tõstaks selle jäätise keskmist hinnangut tublisti.
  Ma olen mats. Ma ei arva mitte kellestki mittemidagi. Ma panen silmad kinni ja maitsen. Kui tulemus on seda väärt, siis tuleb ka selline hinne, kui ei ole või midagi jääb puudu, siis see on minu hinnang. Ma olen sõbralik mats – ma kuulan ja edastan heal meelel kõikide kaasarääkijate arvamused. Ma olen ka reklaamimats ja tean, kuidas ehitatakse brändi, kuidas seda opereeritakse SInu ajju ja millist tööd teeb bränd Sinu peas. Ma ise otsin kogu aeg assostiatsioone enda peast, et leida ja murda ettekodeeritud hoiakuid. Jäätised on alasti minu ees ja kuna ma võin olla mõne jäätise vastu ülekohtune, siis tule ja aita maailma päästa 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.